Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Despre

Little to know about us. We are here for you.

Terapia Bowen reprezintă o inovație în domeniul sănătății din România. Rezultatele acestei terapii non-invazive sunt excepționale și sunt dovedite la nivel mondial. De exemplu, până în 2009 peste 26,000 de persoane au declarat că au practicat terapia Bowen.

 

În prezent cursuri de terapie Bowen se țin în peste 30 de țări, printre care și România. Terapia Bowen respectă principiile terapiei originale, care este considerată prima de natură holistică din lume.

 

În ce constă terapia Bowen?

 

Terapia Bowen are la bază un sistem care acționează dinamic asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, sistem care a fost creat și dezvoltat în anii ’50 de regretatul australian Tom Bowen. Acest sistem a devenit extrem de cunoscut în anii ’80, iar acum este redescoperit de persoanele din întreaga lume, datorită faptului că a fost readus în atenție de către specialiști, întrucât rezultatele obținute în urma practicării acestei terapii sunt uimitoare.

 

Terapia Bowen are ca obiectiv tratarea mușchilor, tendoanele, nervii și țesutul conjunctiv, iar acest lucru se realizează prin felul cum acționează specialistul, prin folosirea degetelor și a vârfurilor degetelor, spre a mișca țesutul conjunctiv și mușchii din zonele afectate. Această tehnică non-invazivă stimulează la nivel neuromuscular, echilibrând și stimulând „distribuirea” energiei în corp și încurajând autovindecarea. Cu toate că este înrudită cu masajul, metoda Bowen este considerată mai mult o formă de ameliorare musculară ce implică mișcări mult mai delicate combinate cu perioade în care corpul se relaxează și se vindecă; este o tehnică apropiată de medicina tradițională chineză, bazându-se pe o convingere chi sau pe ideea că forța vieții circulă prin întreg organismul.

 

Atunci când o persoană suferă o leziune acută, un specialist în terapia Bowen o poate ajuta prin aplicarea unor mișcări eficiente asupra zonei afectate. Acest lucru poate avea loc și dacă pacientului i s-a întâmplat recent acea leziune, dar în general, cei mai mulți specialiști lucrează cu pacienți ale căror condiții s-au dezvoltat gradual, de-a lungul multor ani, ai căror mușchi disfuncționali trebuie înzdrăveniți, iar postura, întărită. În aceste cazuri este necesar ca specialiștii care practică metoda Bowen să aibă o abordare la nivelul întregului corp, pentru a facilita recuperarea și aliniamentul optim.

 

Această formă de terapie Bowen mai este numită și homeopatia sau tehnica de integrare neurostructurală, deoarece utilizează stimuli subtili asupra corpului (cunoscuți drept mișcări), care stimulează vindecarea naturală, deseori în profunzime.

 

Beneficiile oferite de terapia Bowen

 

Beneficiile pe care le oferă tehnica Bowen sunt extraordinare pentru pacienți și nu presupun decât foarte puțin efort din partea specialiștilor.

 

Metoda Bowen poate oferi o îmbunătățire a condiției în cazuri de raniri sau alte probleme de sănătate, atât acute, cât și cronice, în mod holistic, prin „mecanismele” firești de vindecare ale organismului. Mișcările pe care le face specialistul care practică tehnica Bowen dau stimuli sistemului nervos în locurile specifice (de exemplu, în nervi, mușchi, ligamente, tendoane), iar corpul își ia timpul necesar pentru a reacționa în modul propriu.

 

În acest fel, în loc să se concentreze asupra unei singure probleme, terapia Bowen se adresează întregului organism prin intermediul sistemului nervos vegetativ, care controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte susceptibil la factorii de stres externi. Iată care sunt beneficiile principale ale terapiei Bowen:

 

  • Această terapie este eficientă în mod special pentru problemele musculare de la nivelul gleznelor, genunchilor, spatelui și gâtului.
  • Metoda Bowen reprezintă un ajutor în reducerea sau ameliorarea mai multor dureri, implicit ale celor sciatice;
  • Se obține ameliorarea condițiilor musculo-scheletice;
  • Metoda Bowen este bună și la reducerea stresului;
  • Abordarea sindromului de tunel carpian reprezintă un alt beneficiu;
  • Tehnica Bowen contribuie la creșterea mobilității;
  • Întărirea sistemului imunitar se numără printre consecințele benefice ale aceste terapii;
  • Metoda Bowen duce la sporirea energiei;
  • Are loc ușurarea drenajului linfatic;
  • Metoda Bowen ajută la îmbunătățirea circulației sangvine;
  • Terapia este bună și în caz de fasceită plantară;
  • Tehnica Bowen poate fi un ajutor în caz de depresie;
  • Eliminarea toxinelor este deseori inițiată în cadrul sesiunilor Bowen, prin urmare, se obține îmbunătățirea capacității corpului de a funcționa la nivelul celular.
  • Metoda Bowen este și un sprijin în caz de astm bronșic.

 

Cât dureaza o astfel de terapie și cum se realizează?

 

Terapia Bowen durează între 15 și 45 de minute. De obicei, pacientul stă așezat pe o masă sau pat de masaj, ori poate lua loc pe un scaun, dacă așa se simte mai confortabil. O sesiune include una sau mai multe proceduri, fiecare constând în mai multe seturi de mișcări. Acele mișcări sunt ușoare, dar cu un scop bine definit, și pot fi realizate prin îmbrăcămintea subțire. Între seturile de mișcări, specialistul face o pauză de mai multe minute, în funcție de cât de multe sunt necesare, pentru ca organismul să înceapă să reacționeze.

 

Pe măsură ce sistemul nervos începe să ajusteze nivelul de tensiune din mușchi, specialistul simte când pacientul este pregătit pentru următorul set de mișcări. O abordare comună în sesiunile specifice tehnicii Bowen este aceea de a echilibra întreg corpul prin acționarea asupra părții inferioare a spatelui, apoi părții superioare a acestuia, după care se ajunge la gât.

 

Mecanismele specifice acestei terapii:

 

  • Reflexul miotatic – cele mai multe mișcări au loc la nivelul mușchilor unde sunt localizați receptorii, aceștia informând sistemul nervos central despre starea de tensiune, durata sau întinderea care are loc asupra țesutului conjunctiv. Acei receptori sunt stimulați în timpul sesiunii, fapt care produce schimbări ale stimulilor primiți de sistemul nervos central. Acest lucru poate opri sau diminua durerea/spasmul muscular.
  • Propriocepţia încheieturilor – toate mișcările din jurul unei articulații afectează direct capsula articulară și ligamentele care sunt stimulate intens cu proprioceptori. Stimulii vor fi din nou recepționați de sistemul nervos central, contribuind la normalizarea funcțiilor articulațiilor fără a fi nevoie de o manipulare cu putere.
  • Acțiune la nivelul țesutului conjunctiv – se realizează pentru a facilita legătura dintre țesutul conjunctiv și nervi, mușchi sau tendoane, prin mobilizarea acestora. Această acțiune joacă un rol extrem de important în coordonarea, aliniamentul posturii.
  • Segmente ale reflexelor somatice spinale – mai multe mișcări specifice acestei terapii sunt făcute în cadrul terapiei Bowen. Acestea produc reacții relaționate cu organele interne prin stimularea pielii, mușchilor și nervilor.
  • Vibrația armonică sau modelul de rezonanță – mișcări care creează tiparele vibraționale ce readuc corpul în starea de echilibru și armonie.
  • Acțiune asupra sistemului limfatic – aceasta activează scurgerea în cadrul sistemului limfatic, stimulând sistemul imunitar…

 

Tehnica Bowen, asemenea celei originale pe care se bazează, poate fi practicată în majoritatea cazurilor, indiferent de vârstă sau stadiu al sănătății, cu doar câteva mici excepții în care o anumită procedură este contraindicată, însă cele situații sunt foarte rare.